Codul Rutier 2023, schimbare fără precedent: când poți depăși linia continuă fără amendă

de: Iulia Kelt
07 04. 2023
schimbare-cod-rutier

Se schimbă Codul Rutier în 2023, iar eventualele modificări te vor influența direct, dacă ești șofer.

Mai exact, vorbim despre un proiect de lege de la Senat în care se propune modificarea Codului Rutier pe 2023, astfel încât să se fluentizeze traficul, dar și să simplifice anumite acțiuni ale șoferilor, pe carosabil.

Cum se va schimba Codul Rutier în 2023

La secțiunea din Codul Rutier ce tratează depășirea și urmează să se introducă un nou alineat: „prin manevra de depășire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, staționate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h”, informează avocatnet.ro.

Acest lucru va fi valabil numai în condițiile în care vizibilitatea asupra drumului este mai mare de 20 de metri, iar lățimea acestuia are cel puțin 7 metri.

Conform celor care au realizat această propunere, ar urma să fie eliminate situațiile în care șoferii sunt sancționați dacă depășesc, spre exemplu, o creangă a unui copac aflată în mijlocul drumului ori, în funcție de caz, o mașină avariată, pe linia continuă.

Trebuie să știi, de asemenea, că pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri pot fi depășite vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, dar tot în condiții bune de vizibilitate și dacă drumul e suficient de lat (cel puțin șapte metri), scrie sursa citată anterior.

Nerespectarea acestor reguli, privind depășirea se sancționează, potrivit Codului Rutier, cu amenda din clasa a III-a de sancțiuni, mai exact de la șase la opt puncte-amendă și 870 – 1.160 de lei, dar și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Poate cea mai importantă informație este că, pentru ca toate acestea să intre în aplicare, proiectul de lege adoptat în Parlament ar trebui, ulterior, să fie promulgat și de președintele țării, Klaus Iohannis, ca mai apoi, dacă trece de acest filtru, să fie publicat în Mmonitorul Oficial.